Vies Ilusiones al Pilar d’Embarradere i Ravier al Pilar sud del Grand Pic, Midi d’Ossau

 

Fantàstica activitat de dos dies, fent la Ilusiones primer, fent bivac molt aprop del coll de La Fourche, i finalment escalant la Ravier del pilar sud.
La Ilusiones és una via força exigent, amb algun tram molt obligat, com el flanqueig del 7è llarg, que no és gens fàcil de llegir ni d’executar; Una línia atrevida i directa que va cercant les debilitats a la dreta de la clàssica Ravier; la via es troba semiequipada amb claus, ponts de roca i 2 parabolts al 9è llarg, el més dur de la via en quant a grau però també el més equipat; el darrer llarg ens deixa molt aprop del coll de la Fourche, a escassos 50 metres.
La Ravier del pilar sud també és una meravella de via, cap llarg té desperdici, fissures i més fissures de roca excel.lent, sempre verticals o lleugerament desplomades, exigint continuament un gran esforç per superar metre a metre cada tirada. La via es troba força equipada, sobretot els 4 llargs finals de 6c, 6b i 6b+; nosaltres hem optat per sortir a l’ensamble per les grimpades de 3er que van a petar a la cresta del Grand Pic, com hem vist a la gran majoria de ressenyes; el descens el fem per la via normal, unes 3 hores fins el cotxe.
Per accedir al peu de via hem fet servir 2 ràpels que, creuant el coll de la Fourche, anem a buscar en direcció est sense perdre alçada seguint unes feixes; els ràpels ens deixen al mateix peu de via de la Ravier.
Per les dues vies va hem fet servir 1 joc de totems (repetint des del lila), camalot 3 (repetit), camalot 4 i joc de tascons; quasi totes les reunions s’han de reforçar i interessa portar cordino molt llarg per triangular al gust.